“We raken niet verstoord door wat er om ons heen gebeurt maar door onze gedachten er over” – Epictetus (van slaaf naar Stoïcijns filosoof, 50-135 n.d.j.).

The  Work  is een eenvoudig en krachtig proces, ontwikkeld door de Amerikaanse Byron Katie. Met behulp van The Work is het mogelijk om gedachten en overtuigingen te onderzoeken die ons beperken, die stress veroorzaken of  die ons uit  balans brengen. The  Work  laat  een ander licht  schijnen op situaties  en relaties  die een probleem  vormen  in  ons  leven. “Ze moet meer waardering voor mij hebben.” ”Ik ben nog steeds niet waar ik graag  wil  zijn.”  ”Mijn vader geeft me niet genoeg liefde.” “Ik moet veel te hard werken.” Het zijn voorbeelden van dergelijke stressvolle  gedachten.

The  Work  bestaat uit vier vragen en een paar omkeringen, waarmee je alle stressvolle  gedachten kunt onderzoeken. Op die manier kun je  ontdekken dat het niet de situatie is die de woede, de pijn of  het  verdriet  veroorzaakt.  Dat het  niet  de  anderen  zijn  die dat vervelende gevoel veroorzaken. Het zijn onze gedachten over de situatie, de gebeurtenis of de anderen die ons uit balans brengen.  We  verzetten ons tegen de realiteit zoals die is op een bepaald moment.

The  Work  biedt ons de mogelijkheid om vanuit een ander perspectief  naar  de  werkelijkheid  te kijken. Het resultaat: we beginnen de realiteit, onszelf en onze medemensen met andere  ogen  te zien. Er  kan dan een andere houding ontstaan.  En vanuit een andere houding verandert ook de  interactie.